Μια συνταγή για πρωτότυπη Βασιλόπιτα τσουρέκι.
Βασιλόπιτα τσουρέκι
50 γρ. μαγιά φρέσκια
100 γρ. αλεύρι σκληρό για το προζύμι
1 κ. γ. κακουλέ σκόνη
1 κ. γ. μαχλέπι σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ. γ. μαστίχα σκόνη
2 κ. γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αυγά
¾ κούπας γάλα καυτό
650 γρ. αλεύρι σκληρό για τη ζύμη
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό
½-1 κ. σ. νερό
3-4 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
½-1 κ. σ. νερό
700 γρ. αμυγδαλόπαστα
400 γρ. περίπου μαρμελάδα βερύκοκο
διακοσμητικά από ζαχαρόπαστα ή αμυγδαλόπαστα
Προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο με μια κουβερτούλα, μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα, για να φουσκώσει. Προσοχή στη θερμοκρασία. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, το προζύμι μας θα ψηθεί και θα είναι άχρηστο και θα πρέπει να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Συνήθως ανοίγω το φούρνο για λίγο και τον κλείνω όταν το βάζω μέσα. Μετά από μισή ώρα, το προζύμι μας είναι έτοιμο και συνεχίζουμε ως εξής:
Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε το καυτό γάλα με τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε τα αυγά, τα σπάμε με το χέρι μας και τα ανακατεύουμε κι αυτά καλά.
Ρίχνουμε στο μίγμα και το προζύμι που φτιάξαμε και ανακατεύουμε.
Μέσα σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο. Θα πρέπει να είναι ζεστό όταν θα το ρίξουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο χωρίς να ζυμώνουμε. Απλώς ανακατεύουμε και δεν ζυμώνουμε.
Ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο αναδιπλώνοντας τη ζύμη για να το πάρει.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη ή χαρτί ψησίματος, τυλίγουμε με τραπεζομάντηλο και τη βάζουμε πάλι μέσα στον φούρνο στους 30 βαθμούς ή σε θερμό περιβάλλον τυλιγμένο με κουβέρτα.
Την αφήνουμε για 1-2 ώρες, ανάλογα με το φούσκωμα που θα κάνει η ζύμη. Η ζύμη πρέπει να τριπλασιάσει τον όγκο της. Συνήθως στη μιάμιση ώρα έχει τριπλασιαστεί.
Όταν τριπλασιάσει τον όγκο της, βγάζουμε τη λεκάνη από το φούρνο.
Πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει η ζύμη για να μπορέσουμε να την πλάσουμε.
Καλύπτουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκατοστών με χαρτί ψησίματος στον πάτο και τα πλαϊνά.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο ταψί για μισή-μία ώρα. Αν το έχουμε μέσα στο φούρνο, ανάβουμε το φούρνο στους 30 βαθμούς. Αν το έχουμε εκτός φούρνου το σκεπάζουμε με κουβέρτα. Και στις 2 περιπτώσεις βάζουμε από πάνω του λαδόκολλα.
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε σε ένα μπωλάκι, τον κρόκο με ½-1 κουταλιά σούπας νερό.
Αλείφουμε απαλά το τσουρέκι με τον κρόκο. Προσοχή στο άλειμμα γιατί μπορεί να ξεφουσκώσει.
Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλο φιλέ αν θέλουμε και ψήνουμε στους 180-190 για 10 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις. Μετά τα 10 λεπτά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακόμα 25 λεπτά. Προσοχή γιατί αρπάζει εύκολα.
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε λίγα λεπτά, την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τη διακοσμήσουμε. Τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε μέσα ένα φλουρί! Τυλίγουμε ένα κέρμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε κάθετα από την ανάποδη πλευρά. Μετά από ένα δεκάλεπτο, τη γυρίζουμε στη σχάρα από την καλή πλευρά και όταν κρυώσει εντελώς, τη βάζουμε σε πιατέλα.
Η αμυγδαλόπαστα είναι πιο σκληρή από τη ζαχαρόπαστα και πιο δύσκολο να την ανοίξουμε με πλάστη. Θα σας πω τι να κάνετε που το έκανα κι εγώ για να γίνει πιο εύκολο.
Ανοίξτε με τα χέρια σας τη μισή ποσότητα όσο περισσότερο μπορείτε, κινώντας τα δάχτυλά σας κυκλικά ώστε να ανοίγει ομοιόμορφα και κυκλικά.
Στρώστε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίστε ελαφρά με άχνη ζάχαρη.
Πατήστε με τα δάχτυλα από το κέντρο προς τις άκρες πάλι τη ζύμη σας. Στρώστε με τον πλάστη προς όλες τις κατευθευθύνσεις.
Μετά, χωρίστε την υπόλοιπη αυγδαλόπαστα σε μπουκιές και πλάστε τις μπουκιές σε χοντρά κορδόνια.
Ανασηκώστε τις άκρες κυκλικά και βάλτε κάτω από την ανοιγμένη αμυγδαλόπαστα κορδόνια συνεχόμενα στην περίμετρό της.
Τώρα, πάλι με τα δάχτυλα σας, πατήστε να έρθει η ζύμη στο ίδιο πάχος. Με αυτό τον τρόπο, θα επιμηκυνθούν οι άκρες, χωρίς να παιδεύεστε με τον πλάστη από το κέντρο προς τις άκρες.
Μετράτε πού και πού το μέγεθος της ζύμης σας με τη βασιλόπιτα. Όταν έχετε το επιθυμητό μέγεθος, καλύψτε τη βασιλόπιτα με ένα καλό στρώμα μαρμελάδας. Θα βοηθήσει να κολλήσει η αμυγδαλόπαστα.
Μετά, βάλτε τον πλάστη στο κέντρο του φύλλου, φέρτε το μισό φύλλο πάνω από τον πλάστη και ανασηκώστε το. Με προσοχή, φέρτε το πάνω από τη βασιλόπιτα μέχρι τη μέση και ξετυλίξτε την υπόλοιπη με τη βοήθεια του πλάστη. Με προσοχή, τραβήξτε τις άκρες να φτάσουν μέχρι κάτω. Προσοχή γιατί αν το φύλλο είναι πολύ λεπτό, θα κάνει τρύπες! Μην σας ανησυχεί αν στο κάτω μέρος δεν στρώνει τόσο όμορφα όσο η ζαχαρόπαστα. Μπορείτε να καλύψετε τυχόν ατέλειες με διακοσμητικά ή να περάσετε τις πτυχές της πάστας κάτω από την πίτα.
Μετά, διακοσμήστε τη όπως εσείς θέλετε. Εγώ χρησιμοποίησα ζαχαρόπαστα. Αγχωθήκατε; Είπαμε: η αμυγδαλόπαστα είναι για τις τολμηρές!
Tips:
Με τα αμύγδαλα μπορούμε να γράψουμε τη χρονιά ή ό,τι θέλουμε.
Αν βάλετε αμυγδαλόπαστα, μπορείτε να μην την αλείψετε με κρόκο αυγού (και αμύγδαλα εννοείται).
Σκεπάζετε τη βασιλόπιτα με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο, γιατί οι ζύμες τσουρεκιών έχουν την ιδιότητα να ξεραίνονται.
Αν έχετε ταψί 32 νούμερο βάλτε τη εκεί. Εγώ την έβαλα σε 30 και κόντεψε να ξεχυλίσει. Μπορείτε να μοιράσετε το μίγμα και να το βάλετε σε 2 μικρότερες φόρμες (πχ 24-26 εκατοστών).
Το τσουρέκι, χωρίς την αμυγδαλόπαστα δεν είναι πολύ γλυκό. Αν την κάνετε σκέτη, προτείνω να προσθέσετε λίγη ζάχαρη ακόμα.
Βασιλόπιτα τσουρέκι
(1 μεγάλη βασιλόπιτα για ταψί νούμερο 32 για αρκετά άτομα)
Υλικά
Για το προζύμι
½ κούπα νερό χλιαρό50 γρ. μαγιά φρέσκια
100 γρ. αλεύρι σκληρό για το προζύμι
Για τη ζύμη χρησιμοποιούμε
200 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να προσθέσετε 50 γρ. ακόμα)1 κ. γ. κακουλέ σκόνη
1 κ. γ. μαχλέπι σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ. γ. μαστίχα σκόνη
2 κ. γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αυγά
¾ κούπας γάλα καυτό
650 γρ. αλεύρι σκληρό για τη ζύμη
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό
ια τη διακόσμηση χρησιμοποιούμε
1 κρόκο αυγού½-1 κ. σ. νερό
3-4 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
ή
1 κρόκο αυγού (μπορεί να παραληφθεί)½-1 κ. σ. νερό
700 γρ. αμυγδαλόπαστα
400 γρ. περίπου μαρμελάδα βερύκοκο
διακοσμητικά από ζαχαρόπαστα ή αμυγδαλόπαστα
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, λιώνουμε τη μαγιά με ½ κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο με μια κουβερτούλα, μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή σε ζεστό περιβάλλον για μισή ώρα, για να φουσκώσει. Προσοχή στη θερμοκρασία. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, το προζύμι μας θα ψηθεί και θα είναι άχρηστο και θα πρέπει να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή. Συνήθως ανοίγω το φούρνο για λίγο και τον κλείνω όταν το βάζω μέσα. Μετά από μισή ώρα, το προζύμι μας είναι έτοιμο και συνεχίζουμε ως εξής:
Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε το καυτό γάλα με τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε τα αυγά, τα σπάμε με το χέρι μας και τα ανακατεύουμε κι αυτά καλά.
Ρίχνουμε στο μίγμα και το προζύμι που φτιάξαμε και ανακατεύουμε.
Μέσα σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο. Θα πρέπει να είναι ζεστό όταν θα το ρίξουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο χωρίς να ζυμώνουμε. Απλώς ανακατεύουμε και δεν ζυμώνουμε.
Ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο αναδιπλώνοντας τη ζύμη για να το πάρει.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη ή χαρτί ψησίματος, τυλίγουμε με τραπεζομάντηλο και τη βάζουμε πάλι μέσα στον φούρνο στους 30 βαθμούς ή σε θερμό περιβάλλον τυλιγμένο με κουβέρτα.
Την αφήνουμε για 1-2 ώρες, ανάλογα με το φούσκωμα που θα κάνει η ζύμη. Η ζύμη πρέπει να τριπλασιάσει τον όγκο της. Συνήθως στη μιάμιση ώρα έχει τριπλασιαστεί.
Όταν τριπλασιάσει τον όγκο της, βγάζουμε τη λεκάνη από το φούρνο.
Πατάμε απαλά να ξεφουσκώσει η ζύμη για να μπορέσουμε να την πλάσουμε.
Καλύπτουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκατοστών με χαρτί ψησίματος στον πάτο και τα πλαϊνά.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο ταψί για μισή-μία ώρα. Αν το έχουμε μέσα στο φούρνο, ανάβουμε το φούρνο στους 30 βαθμούς. Αν το έχουμε εκτός φούρνου το σκεπάζουμε με κουβέρτα. Και στις 2 περιπτώσεις βάζουμε από πάνω του λαδόκολλα.
Όταν φουσκώσει, χτυπάμε σε ένα μπωλάκι, τον κρόκο με ½-1 κουταλιά σούπας νερό.
Αλείφουμε απαλά το τσουρέκι με τον κρόκο. Προσοχή στο άλειμμα γιατί μπορεί να ξεφουσκώσει.
Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλο φιλέ αν θέλουμε και ψήνουμε στους 180-190 για 10 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις. Μετά τα 10 λεπτά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακόμα 25 λεπτά. Προσοχή γιατί αρπάζει εύκολα.
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, περιμένουμε λίγα λεπτά, την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τη διακοσμήσουμε. Τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε μέσα ένα φλουρί! Τυλίγουμε ένα κέρμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε κάθετα από την ανάποδη πλευρά. Μετά από ένα δεκάλεπτο, τη γυρίζουμε στη σχάρα από την καλή πλευρά και όταν κρυώσει εντελώς, τη βάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλετε να καλύψετε τη βασιλόπιτα με αμυγδαλόπαστα:
Κατ΄ αρχήν σας συστήνω να πάρετε έτοιμη αμυγδαλόπαστα. Μόνο αν έχετε πολύ δυνατό μπλέντερ που κάνει πούδρα αμυγδάλου μπορείτε να την κάνετε μόνη σας, αλλιώς η έτοιμη δεν συγκρίνεται με τη σπιτική.Η αμυγδαλόπαστα είναι πιο σκληρή από τη ζαχαρόπαστα και πιο δύσκολο να την ανοίξουμε με πλάστη. Θα σας πω τι να κάνετε που το έκανα κι εγώ για να γίνει πιο εύκολο.
Ανοίξτε με τα χέρια σας τη μισή ποσότητα όσο περισσότερο μπορείτε, κινώντας τα δάχτυλά σας κυκλικά ώστε να ανοίγει ομοιόμορφα και κυκλικά.
Στρώστε μια λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίστε ελαφρά με άχνη ζάχαρη.
Πατήστε με τα δάχτυλα από το κέντρο προς τις άκρες πάλι τη ζύμη σας. Στρώστε με τον πλάστη προς όλες τις κατευθευθύνσεις.
Μετά, χωρίστε την υπόλοιπη αυγδαλόπαστα σε μπουκιές και πλάστε τις μπουκιές σε χοντρά κορδόνια.
Ανασηκώστε τις άκρες κυκλικά και βάλτε κάτω από την ανοιγμένη αμυγδαλόπαστα κορδόνια συνεχόμενα στην περίμετρό της.
Τώρα, πάλι με τα δάχτυλα σας, πατήστε να έρθει η ζύμη στο ίδιο πάχος. Με αυτό τον τρόπο, θα επιμηκυνθούν οι άκρες, χωρίς να παιδεύεστε με τον πλάστη από το κέντρο προς τις άκρες.
Μετράτε πού και πού το μέγεθος της ζύμης σας με τη βασιλόπιτα. Όταν έχετε το επιθυμητό μέγεθος, καλύψτε τη βασιλόπιτα με ένα καλό στρώμα μαρμελάδας. Θα βοηθήσει να κολλήσει η αμυγδαλόπαστα.
Μετά, βάλτε τον πλάστη στο κέντρο του φύλλου, φέρτε το μισό φύλλο πάνω από τον πλάστη και ανασηκώστε το. Με προσοχή, φέρτε το πάνω από τη βασιλόπιτα μέχρι τη μέση και ξετυλίξτε την υπόλοιπη με τη βοήθεια του πλάστη. Με προσοχή, τραβήξτε τις άκρες να φτάσουν μέχρι κάτω. Προσοχή γιατί αν το φύλλο είναι πολύ λεπτό, θα κάνει τρύπες! Μην σας ανησυχεί αν στο κάτω μέρος δεν στρώνει τόσο όμορφα όσο η ζαχαρόπαστα. Μπορείτε να καλύψετε τυχόν ατέλειες με διακοσμητικά ή να περάσετε τις πτυχές της πάστας κάτω από την πίτα.
Μετά, διακοσμήστε τη όπως εσείς θέλετε. Εγώ χρησιμοποίησα ζαχαρόπαστα. Αγχωθήκατε; Είπαμε: η αμυγδαλόπαστα είναι για τις τολμηρές!
Tips:
Με τα αμύγδαλα μπορούμε να γράψουμε τη χρονιά ή ό,τι θέλουμε.
Αν βάλετε αμυγδαλόπαστα, μπορείτε να μην την αλείψετε με κρόκο αυγού (και αμύγδαλα εννοείται).
Σκεπάζετε τη βασιλόπιτα με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο, γιατί οι ζύμες τσουρεκιών έχουν την ιδιότητα να ξεραίνονται.
Αν έχετε ταψί 32 νούμερο βάλτε τη εκεί. Εγώ την έβαλα σε 30 και κόντεψε να ξεχυλίσει. Μπορείτε να μοιράσετε το μίγμα και να το βάλετε σε 2 μικρότερες φόρμες (πχ 24-26 εκατοστών).
Το τσουρέκι, χωρίς την αμυγδαλόπαστα δεν είναι πολύ γλυκό. Αν την κάνετε σκέτη, προτείνω να προσθέσετε λίγη ζάχαρη ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου